HU RO EN  
Chances of retaining talent in the region
HURO/1001

Johnny Weismüller


(Temesvár, Szabadfalu, 1904 - Acapulco, 1984)

 

Cím: mérnöki dr. (1940), ötszörös olimpiai bajnok

Tevékenységi terület: sport, művészet

Beosztás: sportoló, úszó, színész

Díjak kitüntetések: Ő volt az első olyan ember, aki a 100 méteres távot egy percen belül teljesítette. Az öt olimpiai arany (1924-1928) és egy vízilabdában szerzett bronz mellett ötvenkétszer lett amerikai bajnok, hatvanhét világrekordot úszott

Intézmények ahol alkotott: MGM filmstúdiók, Amerikai Egyesült Államok

Életút: Petrus Weißmüller (földművelő) és Elisabeth Kersch (dohánygyári munkás) bánsági sváb szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. A család az Amerikai Egyesült Államokba vándorolt még a kisfiú születésének évében. Az apa először Pennsylvaniában egy bányában dolgozik, majd Chicagóban telepednek le. Peter nevű testvéröccse már itt születik 1905-ben.

A gyerekkorában sokat betegeskedő, légzési problémákkal küszködő vézna kisfiú orvosai javaslatára kezdett el úszni. 190 centis, 95 kilós óriássá nőtt, és kiváló adottságai hamar kiderültek. Húsz évesen a párizsi olimpián három aranyérmet szerzett úszásban, valamint tagja volt a harmadik helyen végzett amerikai vízilabdacsapatnak; négy évvel később további két aranyat úszott össze.

1918-ban az apa elhagyta a családot, s a fiúk a Michigan-tó partján úszómesternek álltak. Ekkor kezdődött Johnny úszó pályafutása, amely öt olimpiai aranyéremmel fejeződött be. Húsz évesen a párizsi olimpián három aranyérmet szerzett úszásban, valamint tagja volt a harmadik helyen végzett amerikai vízilabdacsapatnak; négy évvel később további két aranyérmet szerzett. 1922-1928 között 67 világrekordot állított fel. Johnny hamarosan Hollywood sztárja lett, mint Tarzan megszemélyesítője. Johnny inkább úszónak és nem színésznek tartotta magát, 11 ember életét sikerült mentenie. Weissmüller életében 1948-ban záródott le a Tarzan-korszak. Ezután a Jungle Jim képregényből készült 12 részes filmsorozatban játszott 1948 és 1954 között, ezt már csak néhány kisebb szerep követte, az utolsó 1976-ban.

Ötször házasodott. A hetvenes években folyamatosan romlott az egészségi állapota; miután 1974-ben eltörte a csípőjét és mindkét lábát, már sosem gyógyult meg teljesen, ráadásul a kórházban derült ki, hogy az életét végigsportoló Weissmüllernek súlyos keringési és szívbetegsége van. 1977-től élt a mexikói Acapulcóban.

Az 1984 januárjában bekövetkezett halála előtt teljesen elszegényedett rossz üzleti döntései és fényűző életmódja miatt; utolsó éveiben segédmunkákat végzett. Halála után viszont még egyszer felidézték régi dicsőségét: amikor koporsóját a mélybe engedték, magnóról háromszor felhangzott legendás Tarzan-kiáltása.